piątek, 9 maja 2014

Kapusta gotowana na mleku

Witajcie!

Dzisiaj kolejny wpis o gotowaniu. Bardzo lubię gotowane warzywa, ciężko coś przy nich zepsuć, surowe jak i ugotowane da się zjeść.  Kapusta gotowana na mleku smakuje jak... fasolka szparagowa:) z masełkiem i bułą tartą jest boska. 



Składniki:
1/2 mała kapusta biała
woda
mleko (2/3 szklanki)
bułka tarta
masło
sól

Sposób przygotowania:
Do wrzącej wody z dodatkiem mleka wsypuję pokrojoną drobno kapustę. Gotuję do miękkości (trwa to ok 5-7 min). Odcedzam, polewam masełkiem i posypuję bułką tarta. Doprawiam do smaku.  Przepis jest robiony na oko, bo czy dodamy więcej mleka czy masła nie zmienia to bardzo smaku. 

Czas przygotowania to ok 20 min z krojeniem i gotowaniem wody- więc bardzo szybko. 


Jak Wam podoba się ten przepis?
Macie ciekawe i szybkie przepisy na obiad albo dodatki do obiadu?

9 komentarzy:

  1. Nie wpadła bym na pomysł dodania mleka do gotowania kapusty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W szkole gotowałyśmy to i tez nie byłam przekonana, ale wyszło bardzo smaczne

      Usuń
  2. uwielbiam fasolkę szparagową, myślę, że kapusta też by mi smakowała. nie znałam wcześniej tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fasolka teraz kosztuje 25 zł /kg a kapusta jest tańsza

      Usuń
  3. Kapusta z mlekiem ? w życiu bym nie wpadła na taki pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje się nie smaczne, ale jednak jest dobre

      Usuń
  4. Zaskoczyło mnie połączenie kapusty i mleka. Uwielbiam fasolke szparagową i jesli ta kapusta podobnie smakuje, to na pewno przypadłaby mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ciekawy przepis nigdy bym nie pomyślała , że można tak to skomponować :)

    +obserwuje

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje bardzo za wszelkie komentarze! W miarę możliwości czasowych odpowiem na Wasze komentarze:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
tu jest to do cookies