Witajcie!
Dzisiaj kolejny wpis o gotowaniu. Bardzo lubię gotowane warzywa, ciężko coś przy nich zepsuć, surowe jak i ugotowane da się zjeść. Kapusta gotowana na mleku smakuje jak... fasolka szparagowa:) z masełkiem i bułą tartą jest boska.
Składniki:
1/2 mała kapusta biała
woda
mleko (2/3 szklanki)
bułka tarta
masło
sól
Sposób przygotowania:
Do wrzącej wody z dodatkiem mleka wsypuję pokrojoną drobno kapustę. Gotuję do miękkości (trwa to ok 5-7 min). Odcedzam, polewam masełkiem i posypuję bułką tarta. Doprawiam do smaku. Przepis jest robiony na oko, bo czy dodamy więcej mleka czy masła nie zmienia to bardzo smaku.
Czas przygotowania to ok 20 min z krojeniem i gotowaniem wody- więc bardzo szybko.
Jak Wam podoba się ten przepis?
Macie ciekawe i szybkie przepisy na obiad albo dodatki do obiadu?
Nie wpadła bym na pomysł dodania mleka do gotowania kapusty.
OdpowiedzUsuńW szkole gotowałyśmy to i tez nie byłam przekonana, ale wyszło bardzo smaczne
Usuńuwielbiam fasolkę szparagową, myślę, że kapusta też by mi smakowała. nie znałam wcześniej tego przepisu.
OdpowiedzUsuńFasolka teraz kosztuje 25 zł /kg a kapusta jest tańsza
UsuńCiekawy przepis.
OdpowiedzUsuńKapusta z mlekiem ? w życiu bym nie wpadła na taki pomysł ;)
OdpowiedzUsuńWydaje się nie smaczne, ale jednak jest dobre
UsuńZaskoczyło mnie połączenie kapusty i mleka. Uwielbiam fasolke szparagową i jesli ta kapusta podobnie smakuje, to na pewno przypadłaby mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis nigdy bym nie pomyślała , że można tak to skomponować :)
OdpowiedzUsuń+obserwuje